lauantai 15. joulukuuta 2007

Teeskennellä työskentelemistä

Kirjoitin 16.10 juttua verbijohdannaisista. Tässä vielä siihen lisää:

Vastaani tuli hauskoja sanoja: ”…ammattiahmatti jäi tuoreeltaan kiinni koko hapankaalivaraston syöskentelemisestä.” (Apu 49/2007). Käsittäisin, että joku oli syönyt hapankaalia vähän silloin tällöin napsien.

Jollain internetin foorumilla joku pohti harrasteverbiä foorumoida, kun halutaan ilmaista, että joku kirjoittelee mielipiteitään foorumilla. Mutta jos ainoastaan roikkuu linjoilla, silloin kuulemma vain foorumoiskentelee. Mutta kun sitäkin vain on tekevinään, voisi tietysti sanoa: olen vain foorumoiskentelevinani.

Käteviä ovat siis suomenkielen johtopäätteet, paljon voidaan ilmaista yhdellä ainoalla sanalla ja samalla systeemillä voidaan tehdä uusia sanoja.

Näitä joutilasuutta ilmaisevia laiskasti tehtyjä juttujahan on vaikka kuinka. Kauppias voi vain vähän myyskennellä, paitsi että silloin ei kai ole kovin paljoa voittoa odotettavissa. Halventavasti voidaan sanaa myös käyttää, voihan joku myyskennellä itseään kadulla ja sen jälkeen vaikka naiskennella.

Entäs sana teeskennellä. Eli joku ei tee, on vain tekevinään jotain, vähän silloin tällöin. Sanaa ei vain mielletä tehdä-verbin johdannaiseksi.

Miten on sitten käsitettävissä työskennellä? Eikö ole epäloogista sanoa, että joku työskentelee ahkerasti, koska hän nytkin vain skentelee?

Ei kommentteja: