lauantai 8. joulukuuta 2007

Raamatun kielen kielikuviaRaamatun kieli ei ole millään muotoa latteaa ja mitäänsanomatonta. Päinvastoin, se vetää värikkyydessään kyllä vertoja nykypäivän urheiluselostajien omituisille vertauksille ja ylisanoille. Yllättävän tyypillistä näyttää Raamatun kielelle olevan huomattavan suuri metaforisesti käytettävien sanojen määrä. Tällaisina kuvakielen sanoina ovat tavallisesti ihmisen jokapäiväiseen elämään liittyvät suuritaajuiset sanat, jotka useimmiten liitetään valaisemaan melkein mitä tahansa abstraktia asiaa. Jo siinä pienessä jakeiden määrässä, jota käsittelin, kiinnitti huomiota mm. maja, vaatteet, pukeutua, verhota, malja ja sarvi: esim. autuuden sarvi, autuuden vaatteet. Muutama esimerkki sanojen käytöstä vuoden 1938 käännöksen mukaan:

Maja:

4. Moos 18:2-4 lain maja.

Ilm. 15:5 Ja sen jälkeen minä näin: todistuksen majan temppeli taivaassa avattiin;

Vertauksissa majaa käytetään myös:

Jes. 1:8 Jäljellä on tytär Siion yksinänsä niin kuin maja viinitarhassa.

Pukeutua ja verhota -sanoja käytetään hyvin usein mitä ihmeellisimmissä yhteyksissä:

Job 8:22 Sinun vihamiehesi verhotaan häpeällä.

Ps. 93:1 1. Herra on kuningas. Hän on pukenut itsensä korkeudella.

Hes. 7:27 Kuningas murehtii, päämies pukeutuu kauhuun.

1. Kor. 15:53 Sillä tämän katoavaisen pitää pukeutuman katoamattomuuteen, ja tämän kuolevaisen pitää pukeutuman kuolemattomuuteen.

Malja:
Kork. v. 7:2 Sinun povesi on ympyriäinen malja, josta sekoviini älköön puuttuko.

Jes. 51:17 sinä joka olet juonut Herran kädestä hänen vihansa maljan.

Sarvi:

2. Sam. 22:3 autuuteni sarvi.

Luuk. 1:69 ja kohottanut meille pelastuksen sarven.

Joitakin keskeisiä abstrakteja sanoja valaistaan useilla eri ilmauksilla:

Pelastus on Raamatun yksi keskeisimpiä sanoja, ja se onkin saanut suuren määrän erilaisia metaforia seurakseen, tässä vain muutama: Pelastuksen Jumala, Pelastuksen kallio, lähde, tie, sarvi.

Vanhurskaus: lieneekö Raamatussa toista niin ahkerasti käytettyä sanaa kuin juuri vanhurskaus. Se liitetään melkein mihin tahansa sanaan, tässä vain murto-osa esimerkeistä: vanhurskauden asunto, hedelmä, seppele, laki, sinetti, tie sana, uhri jne.

Esim. 2.Tim. 4:8 Tästedes on minulle talletettuna vanhurskauden seppele, jonka Herra, vanhurskas tuomari, on antava minulle sinä päivänä…


Lähde: Tiedot suomenkielen aineopintojeni opinnäytetyöstä.

Ei kommentteja: