lauantai 22. syyskuuta 2007

Tuotemerkkien merkityksiä

Mitä erilaiset tuotemerkit tarkoittavat? Katsoin kaappeihini, millaisia tuotemerkkejä eli brändejä sieltä löytyisi. Monet kuulostavat meistä hienoilta, ne ovat kovinkin myyviä, sillä emme aina ymmärrä niiden merkitystä. Mutta monien merkkien kohdalla on niin, että kun merkitys valkenee, ei tuote kuulostakaan enää niin järin hienolta. Tällöin ne eivät poikkea juurikaan suomalaisista, kuten Myllyn paras, Ihan puhdas sauna, Erittäin hienoa suomalaista shampoota jne.

Valitsin sattumanvaraisesti joitain merkkejä ja selitän niiden merkityksiä. En ole erotellut tuotteita yhtiöistä, vaan mukana on vähän kaikkea, lähinnä sen mukaan, mikä ensin osui silmään.

Latinalaisista sanoista olen laittanut näkyviin myös genetiivimuodon, koska se usein on hieman erinäköinen kuin perusmuoto ja saattaa paremmin valaista sanan alkuperää.


Arla - ruots. = aikainen.

Bona - lat. = hyvä, kunnollinen, kelvollinen.

Libero - lat. liber = vapaa.

Digestive – engl. = ruuansulatukseen liittyvää.

Del Monte – mm. esp. = vuorelta.

Dole – yhtiö perustettu alun perin Hawaijilla, on saanut nimensä perustajansa James Dolen mukaan.

Eldorado – esp. dorado = kullattu. El dorado on satojen vuosien ajan etsitty tarujen kultainen kaupunki Etelä-Amerikasta. Kaupunkia ei kuitenkaan ole koskaan löydetty. Eldoradolla tarkoitetaan nykyään yleensä saavuttamatonta onnen kultamaata.

Elovena -lat. ja esp. avena = kaura. Tuotemerkki on syntynyt Viipurissa v. 1925 Karjalan Mylly oy:ssä, jonka aiempi nimi oli Myllyosakeyhtiö Elo. Yhdistämällä Elo ja latinan avena, saatiin Elovena.

Estrella - esp. tähti

Felix - lat. onnellinen

Marabou – mm. esp. marabu = haikara

Lumene – lat. lumen, luminis on valo, valaistus yms. sekä silmien valo, silmä, päivänvalo.

Lux – lat. lux, lucis = valo

Vade mecum (suuvesi) – on latinaa ja tarkoittaa Kulje kanssani.

Aqua vita – elämän vesi. Lat. aqua = vesi, vita=elämä.

Vitalis – lat. elämän, elin-. Latinan vita on elämä. Käytetään ahkerasti tuotteiden nimissä luomaan mielikuvaa elinvoimasta.

Tummeli - tuumen, tummeli= lehmän utareet, nänni. Mahdollisesti germaanilaina. Lat. tumeo=olla paisuksissa, josta germaanikieliin mm. ruots. tumme=peukalo.

Vita Nova - lat. = uusi elämä.

Pepsodent – lat. dens, dentis = hammas.

Herbina – lat. herba = kasvi, yrtti, ruoho

Dove – engl. = kyyhkynen

Sunlight – engl. auringonvalo

Nivea – lat. lumivalkoinen (nix, nivis = lumi)

Rainbow = engl. sateenkaari

Fortum - lat. fortis = väkevä, urhoollinen.

Spar - holl. = kuusi. Kauppaketju on totuttu liittämään meillä säästämiseen. Ketju on alun perin hollantilainen ja Spar-ketjun logossakin on kuvattuna kuusi. Sopii kuitenkin hyvin pohjoismaalaisen kauppaketjun nimeksi edullisuuteen liittyvän mielikuvan takia.

Alla on Spar-logon kehitys:

Ei kommentteja: