tiistai 21. lokakuuta 2008

Istuuko kello


Mitä kello tekee silloin kun se ei käy? Ainakin Pohjanmaalla se istuu, vaikka idempänä ihmisten mielestä se seisoo. Tukea saan ruotsalaisilta. Heidänkin mielestään kello istuu: Klockan sitter.

Kun avaan jääkaapin oven, saattaa maito olla kaikki. Siis joku on juonut maidon ja se on loppu. Minua ei tavallisesti ymmärretä. Nyt saan tukea saksalaisilta. Heidänkin mielestään die Milch ist alle. Jos maito on kaikki, silloin haetaan kaupasta lisää.

Moni asia saattaa olla kovinkin pitkäpiimäistä touhua, se kestää ja kestää. Taaskaan ei minua ymmärretä. Saanko apua ruotsalaisilta? Pohjois-Ruotsissa ja Länsi-Suomessa on juotu pitkää piimää, långfil, joka on vähän erilaista kuin tavallinen piimä. Se on vaatinut pitemmän kypsymisajan kuin tavallinen piimä. Siitä sanonta.

11 kommenttia:

Rita A kirjoitti...

Venäjänkielinen oppilaani tuli kerran luokkaan, katsahti seinäkelloon ja sanoi: "Tuo kello on jäljellä." :) (Tuli postauksestasi mieleen.)

Pitkäpiimäistä - en ole koskaan ajatellut mistä tulee! Jotenkin olen yhdistänyt piimän viilin sitkoon ja ajatellut että ei ole niin juoksevaa kuin maito. Pidän enemmän omasta selityksestäni. Se yhdistyy loistavasti mielikuvaan "raskassoutuisuudesta", jos soudamme piimässä emmekä rasvattomassa maidossa.

Villasukka kirjoitti...

Pitkäpiimäisyys on minullekin tuttua, mutta nuo muut?!?!? Ihan outoja.

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Samoin. Pitkäpiimäisyys tuttua, muut outoja.

isopeikko kirjoitti...

Maito ja keksit on aina kaikki. Niin se käy kun kello silloin kun se ei seiso. Kellosta puhuttaessa seisominen ja istuminen ovatkin synonyymeja.

Hmm... mietin vielä tuota ekaa lausetta "Maito ja keksit on aina kaikki" se pitää sanoa juuri noin, ei millään voi sanoa "keksit ovat kaikki"... sen täytyy johtua siitä että tuosta jää pois se varsinainen verbi ja alkuperäinen lause kuului "maito on juotu kaikki ja keksit on syöty kaikki". Luulee tietämätön.

Anonyymi kirjoitti...

Jamakkapiirakka istuu tiukas miun vuokas. Mut kello eiko vaa käyp ja juoksoo. Auts.

Täälthä löyty muitakii tuttui. Käykäähä meilkii päi, pääsettä laulamaa ilosta lauluu rakkauvest - seesamilaisii viisii.

Kirlah kirjoitti...

Olipa hauska tuo Ritan selitys, olisikin kiva kokeilla piimässä soutamista!

Haa, Isopeikko taitaa olla pitkästä aikaa ainoa tapaamani, joka tuntee sanonnan "maito on kaikki".

Allu kirjoitti...

Kiva blogi, olen itsekin kiinnostunut kielistä. Maito on kaikki on minulle täysin outo sanonta suomen kielessä, saksaksi tietenkin tuttu. Ja kellon istumisesta en ole myöskään koskaan kuullut. Pitkäpiimäisyys on tuttu juttu.

Anonyymi kirjoitti...

Satuinpa osumaan mielenkiintoiseen blogiin. Kielet kun kiehtovat kaikissa muodoissa minuakin. Ruotsalaiset eivät ymmärrä suomalaisten sanontaa ravintolan seisova pöytä. Ainahan se pöytä seisoo, joten kutsuvat nimellä gående bord, koska ruokaa noudettaessa kävellään.

Kirlah kirjoitti...

Niin, ei se tuo kävelevä pöytä minusta juuri sen viisaampi ilmaus ole kuin seisovakaan pöytä.

Kirlah kirjoitti...

Ihan pakko lisätä tähän vielä, että juuri eilen sattui sopivasti Länsi-Savo-lehdessä olemaan artikkeli ihmisen erilaisista loisista.

Siinä oli piirretty koko sivun kokoinen kuva ihmisestä, otsikkona Seisova pöytä. Oli todella seisova pöytä kihomadoille, luteille, täille, satiaisille sun muille kutiaisille.

Anonyymi kirjoitti...

seisova pöytä on alkuaan ollut seisomapöytä kuten esim. uimaranta (ei siis uiva ranta) - jostakin syystä seisomapöytä on koettu vaikeaksi (kenties ääntää), ja se on vähitellen vääntäytynyt nykyisenn muotoon