lauantai 1. maaliskuuta 2008

Mikä on sykomori


Vastaani on talven mittaan tullut harvinaisia sanoja enemmän kuin aikoihin.

Tiesitkö, mitä ovat maatamo, sykomori ja tihiö?

Tihiö-sanan näin ensimmäistä kertaa hiljattain eräässä lehdessä. Merkitys on helppo arvata asiayhteydestä ja tiheä-adjektiivin perusteella. Sillä tarkoitettiin artikkelissa tiheään asuttua aluetta. Tihiö on oikein sopivan kuuloinen sana, paremmin kuvaava kuin lähiö. Onhan ruotsalaisillakin tätort, eli tiheä alue, jolla tarkoitetaan juuri lähiötä tai harvaan asutun alueen vastakohtaa.

Maatamo on kuutamon vastakohta, maasta heijastuvan valon valaisema kuun pinta. Sana on ihan yleisessä käytössä tähtitieteeseen liittyvässä kielenkäytössä.

Sykomoria on hankala arvata, ellei sitä tiedä. Se on egyptiläinen viikunapuu, joka kasvaa 12-15 metriä korkeaksi. Asia tuli esiin, kun eräs oppilaani oli ottanut sanan kotisivujensa nimeksi.

7 kommenttia:

Merike kirjoitti...

Mua jäi nyt vaivaamaan kun en muista yhtä laulua, jossa sanotaan jotain linnusta? joka laulaa sycamore treessä...:-)
Se ei ole tämä laulu. Jos tiedät, niin kerro ihmeessä. Johan tässä vanhan ihmisen yöunet menee miettiessä:-)
YouTube - Jimmy Scott -Twin Peaks - Under The Sycamore Tree

kirlah kirjoitti...

En tunne tuollaista laulua. Ainut kerta kun sykomori on tätä ennen eteeni tullut on John Steinbeckin kirjassa Hiiriä ja ihmisiä.

Merike kirjoitti...

Löysin sen laulun! The Mamas and The Papas.. YouTube - Mama Cass Elliott - Dream A Little Dream Live

Maartsi kirjoitti...

Minusta sykomori kuulostaa kovin raamatulliselta. Nettihaussa kuitenkin löytyi vain yksi maininta Raamatusta, Jes. 9:10: "Savitiiliseinät ovat sortuneet, me rakennamme hakatuista kivistä! Sykomoripuiset tukipölkyt on pirstottu, nyt tuodaan tilalle setripalkkeja!"

Buon kirjoitti...

"Ainut kerta kun sykomori on tätä ennen eteeni tullut on John Steinbeckin kirjassa Hiiriä ja ihmisiä."

Se myös mainitaan usein Sinuhe Egyptiläisessä

Unski kirjoitti...

Englannissa sycamore muuten tarkoittaa yleensä (muutoin kuin raamatullisissa yhteyksissä) ihan eri puuta, nimittäin vuorivaahteraa. Ja Pohjois-Amerikassa taas tätä muistuttavaa plataania.

Vallaton mummeli kirjoitti...

Hih, tänään Keravan taidemuseo Sinkassa avattiin näyttely, josaa Elina Luukasen teos Portti ja sykomori. Piti ihan googlata, mikä on sykomori. Eräs viikunapuu :)