tiistai 18. maaliskuuta 2008

Kuka on äijin


Erikoisia vertailumuotoja

Kuka on äijin? Näin kysytään ohjelmassa Äijät, jossa Jouni Hynynen ja Jone Nikula tutustuvat erilaisiin ”kunnon äijien töihin” ja kilpailevat, kumpi saa paremmin tehdyksi annetut työt eli kumpi on äijempi. Äijää voidaan ajatella käytetyn adjektiivin tapaan. Voisi sanoa myös: Hän on kyllä aika äijä mies.

Tämä on samantyyppinen kuin aiemmin kirjoittamani sika: Siinä sitten on melko sika mies. Eräs oppilaani sanoi eräänä päivänä: Orkideat on vammoja kukkia. Substantiivia vamma on myös käytetty adjektiivin tavoin, tarkoittanee jotain negatiivista. Ja varmaan kaikki ovat kuulleet vertaillun tätä niin tavallista substantiivia: paska, paskempi, paskin: Se oli paska juttu. Ei paskempaa.

Suomen kielen yksi erikoisuus todellakin on, että substantiiveja voidaan käyttää adjektiivin tapaan ja monia voidaan vertaillakin. Muita tällaisia ovat varsinkin ilmansuunnat: Hän asuu etelämpänä kuin minä. Kumpi on lännempänä, Hanko vai Loviisa?

Muita substantiiveja esimerkiksi: He siirtyivät rannemmaksi. Menehän siitä sivummalle! Ompelenko sauman vähän reunempaa? Keväämmällä istutamme sipulit. Illemmalla alkoi viiletä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Muistaakseni tuo rannemmaksi-muoto yms. ovat perua ajoilta, jolloin suomessa oli niukemmalti sijamuotoja. Siitä taisi olla juttua Kielikellossa aikanaan.

Mahtava blogi muuten! Suomen kieli on härön kiinnostavaa! Siinä muuten pulma: mikä ihme on härö?

t. 18-vuotias kirjoitusten alla rentoutuva nuorimies