maanantai 23. kesäkuuta 2008

Huivista lattiarättiin

Solveig Rabbin kirja Amerikahatten on haasteellista luettavaa tällaiselle, jonka äidinkieli on suomi. Yksi viehättävä piirre kirjassa on, että kaikki repliikit on kirjoitettu suomenruotsin eteläpohjalaismurteella. Usean muun asian lisäksi minua ihastutti kirjassa myös se, että monet sanat, joita olen ihmetellyt suomen kielen eteläpohjalaisessa murteessa ja joiden olen tiennyt tulevan ruotsin kielestä, selvisivät kerrasta. Suomenruotsalaisesta sanakirjastahan niitä on turha etsiä.

Otettakoon esimerkiksi sana luutu. Ennen vanhaan pyyhittiin pöytää luudulla, ja mietin aina, mistä tuo sana oikein tulee, sillä ruotsin yleiskielessähän rätti on trasa. Kun Amerikahatten-kirjassa vaihdetaan vauvalle vaippoja, vaihdetaan klutar. Ja selvähän tämä: klut oli ennen sideharsorätti. Sanan merkitys vain on laajentunut ja muuttunut. Amerikahatten-kirjassa ei klut-sanaa kuitenkaan käytetä kuin merkityksessä vauvanvaippa. Päähuivi on duk ja lattiarätti trasa kuten ruotsin yleiskielessä.

En malttanut olla katsomatta, mitä internetissä asiasta kirjoitetaan. Klut on ollut päähuivi, itse asiassa hieman parempi sellainen. Kun on tottunut siihen, että luutu tarkoittaa tiskirättiä, lattiarättiä jne, tuntuu tosi oudolta ajatella, että joku pitää luutua päässään.

Tässä kuva juhlavasta ja arkisesta huivista:Monta muutakin ahaa-elämystä saa kirjaa lukiessaan. Viron kielessä särk on paita. Suomenruotsin murteessa se merkitsee naisten aluspaitaa.

Lapsena ollessani äiti pyysi minua hakemaan kaupasta ankkastukkia eli pullapitkoa, joka tulee ruotsin ankarstock-sanasta (=ankkurin tukki). Pullapitko näytti ankkurin tukilta, mistä nimitys. Ruotsin ruotsissa nykyään ankarstock tarkoittaa lähinnä pitkulaista ruislimppua.

Kivoja ilmauksia ovat minusta myös supilullare (juoppolalli) tai jonkinlaista hihhulointia kuvaava rambambula. Ennen talosta taloon kiertelevä kulkukauppias on gårdfarihandlare. Eteläpohjanmaalla pojat ovat vielä nykyäänkin poijankläppejä tai kloppeja (kläpp, glop).

Kirja: Solveig Rabb: Amerikahatten. Arkmedia. Vasa 2002.

Ei kommentteja: