Pohjoisessa asuvat tuntevat sanan merkityksen, mutta eteläisemmille asujille se ei ole tuttu. Sana pudashan esiintyy monissa paikannimissä: Pudasjärvi, Pudasjoki, Pihtipudas, Haukipudas. Pudas on myös sukunimi, samoin Putaala. Lisäksi mm. Keminmaan kunnassa on Pörhölänpudas, Muuruvedellä Putaansaari ja Torniossa on Pudas-niminen kaupunginosa.
Mitä Pudas sitten tarkoittaa?
Pudas on joen päähaaran rinnakkainen, pienempi uoma, joka yhtyy päähaaraan toisaalla. Yksinkertaisimmassa tapauksessa saari tai kari voi synnyttää putaan. Toisaalta pudas voi virrata erillään useita kilometrejäkin.
Suomessa on myös Padasjoki-niminen paikkakunta. Padas ei ole sama kuin pudas. Kunnan nimi tulee padaksista, jotka tarkoittavat kivien synnyttämiä pyörteitä joessa.
4 kommenttia:
Hei, hieno blogi! Yksi tuttu toissa päivänä ihmetteli, mistä mahtaa olla peräisin alakuloinen. En löytänyt netistä edes kotimaisten kielten tutkimuslaitoksen sivuilta etymologista apuva. Ja tietenkään ei yhtään kunnon kirjaa ollut käden ulottuvilla. Onkohan verkossa apua mistä-sanat-tulevat -pähkäilyihin (saman niminen radio-ohjelma on tosi hauska).
Terkuin meijjän miä (hään haastaa kaakonkulmalaista).
Ja tuosta Pudas -sanasta sen verran että Kolarissa on Saaren pudas. Ja Torniolaiset asuu puthaalla.
Pitää erottaa sanat Pudas ja Putaa. Pudan on niinkuin on jo aiemmin kirjoitettu "joen erkaneva ja taas myöhemmin yhtyvä haara". Putaa taas käsittääkseni tarkoittaa "virran mukanaan tuoman maaaineen järveen muodostamaa matalikkoa". Näin se muistaakseni oli kirjoitettuna jonkinlaisessa sivistyssanakirjasessa.
Terveisin Puttaanukko Putaansaaresta. (www.putaansaari.fi)
Asiaa tutkitaan.
Lähetä kommentti