tiistai 28. lokakuuta 2008

Miesten leppä juoksi


Miksi viereisen kuvan muutamamien puiden sahausjälki on punaista? -Puut ovat leppää, siis leppäpuuta. Ja nimensä puu on saanut tuosta punaisesta väristä, joka muistuttaa leppää, verta. Leppä on kansankielessä tarkoittanut verta. Ainakin vielä Eino Leino on tuntenut tuon sanan merkityksen: ”Aina jatkui leikki julma, miesten leppä juoksi”.

Hurme on toinen veren nimitys, ehkä vielä yleisesti tunnetumpi kuin leppä. Sanalla on runollinen sävy ja sitä tapaa enää kaunokirjallisessa tekstissä. Tunnettu on Porilaisten marssin säkeestä kohta: ”…voi vainolaisen hurmehella peittää maan”. Vihollisen verestä on kyse.

Hurme ja Hurmerinta ovat myös melko yleisiä sukunimiä. Vuoden 1906 suuressa sukunimien suomalaistamisinnossa ainakin 48 ruotsalaista sukunimeä muutettiin Hurme-nimisiksi. 15 ruotsalaista sukunimeä muuttui Hurmerinnaksi, joka on suojattu. (Suuri suomalainen nimikirja Otava. Keuruu 1985).
Väestörekisterikeskuksen mukaan noin 500:lla henkilöllä on tämä sukunimi nykyisin.

2 kommenttia:

Ronja kirjoitti...

Lisäksi kai "raudankarvainen" viittaa vereen tai muuten punaiseen ulkomuotoon? Suomen sana rauta on muistaakseni laina germaanisesta sanasta "rauður", joka on tarkoittanut punaista. Sanan jälkeläisiä ovat nykyisten germaanikielten red, röd, rot jne.

Kirlah kirjoitti...

Totta. Ja sana puna on ollut myös veren kiertoilmaus.

Puna on tarkoittanut muinoin karvaa, villaa jne. sittemmin se tarkoitti vain punaruskeaa karvaa tai villaa, sehän on yleisin karvan väri.
Raudankarvainen olisi siis raudanpunainen.

Vieläkin on muuten ainakin jossain päin Suomea voimissaan sanonta kaikenkarvaisia, kun tarkoitetaan kaikenlaisia. Karvan merkitys on silloin "luonne", "olemus".