torstai 9. lokakuuta 2008

Haluamme vastaava haluamme


Pese ydy ennen kuin menet altaaseen! Tällainen lause on jäänyt mieleeni jo kouluajoilta, jolloin opetettiin, että ei saa jakaa sanaa eri riveille kahden vokaalin välistä, ellei ole kyseessä yhdyssana. Lehdissä näkee nykyään mitä oudoimpia ratkaisuja jakaa sana, mikä johtuu tietysti myös tietokoneohjelmien kummallisista automaattisista toiminnoista. Jollain internetsivustolla näin joskus juuri siten katkaistuja sanoja kuin ei pitäisi tehdä, ja sanat muuttuivat oudoiksi: hautauksessa oli muuttunut muotoon hauta-uksessa. Tavasin kauan tuota sanaa, sillä lapsuudessa kuulin nimitettävän ovea ukseksi, myös virossa ovi on uks.

”Kylppärissä on halu-amme (=haluamme)vastaava määrä tarvikkeita”. Kun sana jaetaan noin, ties mitä ihmisille juolahtaa mieleen. Tai sanaa keskusteluamme ei sovi jakaa keskustelu-amme, ei liioin loma-kevihko (lomakevihko). Rivin lopussa tai seuraavan alussa oleva sana johtaa hahmottamaan sanan väärin. On olemassa myös oikea istuma-amme, mutta jos sen katkaisee huolimattomasti, tulee siitä istu-maamme, mikä myös kuulostaa hullulta.

Ei yhdyssanojakaan pidä jakaa aina osiensa välistä. Jos rautatieasema jaetaan rauta-tieasema, rikkoontuu sanan looginen rakenne. On jaettava loogisesti rautatie-asema.
Ja vielä se iänikuinen yhtäkkiä-sana. Loogista olisi tavurajalta katkaisu, mutta siitä tulisi outo: yh-täkkiä. On parempi katkaista yht-äkkiä.

5 kommenttia:

Rita A kirjoitti...

Maa-lieroa joskus ihmettelin mutta se olikin maali-ero. Näin sen kokonaisena, en jaettuna.

Erinomaisia nuo kaikki esimerkkisi. Nämä ovat myös hauskoja: Koulu-laiskuri tarvitsee koululais-kuria.

Nykyään on erittäin yleistä kirjoitella yhdyssanoja erilleen. Ehkä ei mikään ihan huono idea, vaikka ärsyttääkin.

Anonyymi kirjoitti...

ja kaikkihan tietää, että se on se sieni suomu-orakas (oikeasti siis kirjoitetaan ilman väliviivaa)eikä suo-muorakas

kyse on siitä, että oikeinkirjoitussäännön mukaan käytetään väliviivaa, jos on kaksi samaa vokaalia, koska suomen kielessä ne voidaan ääntää yhteen (luuta-akka/luutaakka) - mutta mielestäni pitäisi käyttää viivaa joissakin muissakin, koska suomessa myös kaksi erilaista vokaalia voidaan ääntää yhteen diftongiksi

Kirlah kirjoitti...

Tuo koululaiskuri olikin minulle uusi. Täytyisi näköjään kulkea aina pikkuvihko taskussa, että laittaisi aina muistiin kaikkia hauskoja kohtaamiaan asioita. Vähän sinne päin olen jo alkanut tehdäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Joitain vuosia sitten oli lehdessä ilmoitus:
"Myydään edullisesti huvilakanat". Tuttavien kanssa siinä sitten ihmeteltiin että minkäslaista huvia näissä lakanoissa sitten nautitaankaan, kunnse hoksasimme että kyse on kesäksi mökille lemmikeiksi ja munijoiksi myytävistä kanoista.

Kirlah kirjoitti...

Hauska ja kiva sana tuokin, eipä ole ennen vastaan tullut.