sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Onko nainennainen homo sapiens sapiens


Sanan toisto vahvistusta osoittavana on ilmiö, johon en ennen ole kiinnittänyt huomiota, mutta kun siitä hiljattain kirjoitin, on se putkahtanut esiin vähän väliä. Näyttää olevan lisääntyvä ilmiö. Naistenlehdissä näkee ilmausta ruokaruoka, kun tarkoitetaan kunnon ateriaa eikä ns. roskaruokaa.
Nyt viimeksi eilisiltaisessa tv:n viihdeohjelmassa Ihmisten puolue väiteltiin siitä, kuka jäsenistä osallistuisi tv-paneeliin. Eräs jäsen sanoi olevansa hyvä vaihtoehto, koska on nainen, johon muut huomauttivat, että tämä ei ollut nainennainen, eikä siten sopiva.

Kielessä esiintyvää toistoa sanotaan kielitieteessä reduplikaatioksi. Tällainen ilmiö on varsin yleinen monissa afrikkalaisissa ja austroaasialaisissa kielissä. Monissa kielissä toistolla voidaan ilmaista monikkoa, joko toistamalla koko sana tai vain jokin tavu. Esimerkiksi malaijin kielessä (joka on Malesiassa puhuttu indonesia) ihminen on orang, mutta orang orang on ihmiset.
Orang utan on muuten gorillan ja simpanssin sukuinen ihmisapina, orang=ihminen, utan=viidakko. Näistä malaijinkielisistä sanoista tulee lajin nimitys useihin muihin kieliin. (Latinankielinen tieteellinen nimitys on pongo pygmaeus).

Tästä tulee mieleen kasvien ja eläinten tieteelliset nimet, joissa toistolla saadaan usein päälaji. Latinan kielessä vulpes on kettu, mutta tieteelliseksi nimeksi on otettu vulpes vulpes erotukseksi vaikkapa preeriaketusta vulpes velox. (velox latinassa on nopea). Tavallaan jonkin lajin prototyyppi osoitetaan toistolla.
Voidaanpa sana toistaa kolmekin kertaa. Ilves on latinaksi lynx, tieteellinen nimi lynx lynx. Skandinaviassa, Keski- ja Itä-Euroopassa elävä ilves on lynx lynx lynx erotukseksi esimerkiksi Kaukasuksen lynx lynx dinnikistä.

Nykynuorten hämmästykseksi ihminen on latinaksi homo. Tästä ihmisen tieteellinen nimi on homo sapiens, viisas ihminen. Kun on haluttu korostaa tätä nykyihmisen ”erinomaisuutta” verrattuna 40 000 vuotta sitten Eurooppaan saapuneeseen homo sapiensiin, on nykyihmiselle annettu toistolla tieteellinen nimi homo sapiens sapiens.

Ei kommentteja: