torstai 24. heinäkuuta 2008

Kovia suorittamaan


Käsiini sattui vanha kalenteri jostain viime vuosisadan alkupuolelta. Se oli kielellisesti erittäin kiinnostavaa luettavaa, varsinkin mainokset. Eräässä ilmoituksessa mainostettiin tanssitilaisuutta ja ohjelmaluettelossa oli tällainenkin lause: Soitantoa suorittaa lauluyhtye.
Nykyään olisi kaikissa ilmoituksissa ollut esim. tilaisuudessa soittaa se ja se yhtye.

Mutta vaikka nykyään ei ehkä enää soittoa suoriteta, niin kaikkea muuta kumminkin. Tänä aamuna tuli paikallislehti, jossa oli ilmoituksia: Suoritamme vesistön heinänniittoa. Toisessa ilmoituksessa oli: Suoritamme jätteenkuljetukset ja lokakaivojen tyhjennykset. Vielä oli kolmaskin tapaus: Arvonta suoritetaan viranomaisen valvonnassa.
Joskus aiemmin on näkynyt tällainen: Ampumaradalla suoritetaan hirviammuntaa.

Kaikissa näissä tapauksissa olisi parempi sanoa yksinkertaisesti yhdellä verbillä: Niitämme heinät vesistöstä, kuljetamme jätteet, tyhjennämme likakaivot ja arvomme viranomaisen valvonnassa. Liiallista asioiden suorittamista sanotaan substantiivitaudiksi.

On ymmärrettävää, että tekee mieli kirjoittaa sana suorittaa. Kun katselin ilmoituksia, on tyypillistä, että niissä ilmoitetaan luettelo tehtävistä asioista, yksi esimerkki hammaslääkärin ilmoituksesta: -maksuton tarkastus
-särkypäivystys
-hammashoitoa nukutuksessa

Kun sitten ajatellaan näiden asioiden tekemistä, tulee laittaneeksi sanan eteen vain suorittaa-verbin, vaikka on parempi sanoa verbillä: tarkastamme, päivystämme jne. Joskus on tehdä-verbikin parempi kuin suorittaa.

Suorittaa-verbi on sopiva silloin, jos on kyse tutkinnoista, velvollisuuksista tai rangaistuksista: suoritti kurssin ja tutkinnon, hän suorittaa varusmiespalvelun, suoritti vankeusrangaistuksen. (Terho Itkonen: Uusi kieliopas. 2000.)

(Kuvassa pihkaa puun pinnalla)

2 kommenttia:

Katleena kirjoitti...

Löysin tänään ensimmäistä kertaa blogiisi - kiitos mainioista teksteistä!

Olen valmennuksissani yrittänyt vuosikaupalla kitkeä pois suorittaa-sanaa: sen käyttö on huomattavasti laajempaa kuin todellinen tarve olisi.

Pankkialalla suoritetaan maksu, it-alalla suoritetaan koneiden alasajo ja kampaajat suorittavat hiustenleikkuun. Itse ryhdyn todennäköisesti suorittamaan koulutuksia ja bloggaamista.

Toinen vastaava sana on johtaa:
Palkkojen nostaminen johtaa verotulojen kasvuun.
> Jos palkkoja nostetaan, verotulot kasvavat.

Uskon, että jos kirjoittajan päämääränä on selkeä teksti ja lukijan huomiointi, tällaisia ilmauksia tulee tekstiin huomattavasti vähemmän. Liian usein kirjoittaja kuitenkin ajattelee (ehkä alitajuisesti) sitä, miten tekee vaikutuksen, miten vaikuttaa perehtyneeltä tai miten muut ovat kirjoittaneet asiasta.

Kirlah kirjoitti...

Tervetuloa tänne suorittamaan kielten tutkimista!