tiistai 25. maaliskuuta 2008

Minä mitään tehnyt


Kun joskus ensimmäisen kerran kuulin, että suomen kielestä on ei-kieltosanakin häviämässä, epäilin puhujan juksaavan. Kun sitten aloin kiinnittää asiaan huomiota, havaitsin jopa itseni ja lähipiirinkin käyttävän kieltolauseita ilman kieltoa tämän tyyppisissä lauseissa: ”Minä siellä mitään nähny!”
Paitsi puheesta, myös kirjoitetun kielen puherepliikeistä löytyy esimerkkejä vaikka millä mitalla: ”Jaa, sanoi Tyyne. –Mistään pojasta meillä ole koskaan puhuttu.” (Sirpa Kähkönen: Lakanasiivet).

Helsingin Sanomissa oli 13.12.2007 artikkeli, jossa kerrottiin Lari Kotilaisen väitelleen tohtoriksi kyseisestä aiheesta. Asialle on keksitty nimikin: aggressiivi. Kun pontevasti halutaan kieltää jotakin, jää kieltosana puheessa pois. Usein kieltosanan tilalla on jokin kirosana tai se v:llä alkava sana: V…u sinne ketään tullut. P…at minä sitä osaa! Kotilainen itse sanoo pitävänsä aggressiivista kovasti, vaikka sanoo: ”Mä mitään väikkäriä tee.”

Opiskelijapiireissä asia on tunnettu jo kauan, ja sähköposteissa on kierrellyt tällainen aggressiivin taivutus:

ttu mä mitään tiedä
ttu sä mitään tiedä
ttu hän/se mitään tiedä

ttu me mitään tiedetä
ttu te mitään tiedä
ttu ne mitään tiedä

Helsingin Sanomien artikkelin kirjoittaja toteaa, että tällaista aggressiivia ei voi kuvitella käytettävän esim. onnettomuusuutisissa: ”Sillä mitään turvavyötä ollut.”

Olen kyllä huomannut ei-sanan pois jättämistä muulloinkin kuin agressiivisissa tilanteissa. Mieheni sanoi juuri hiljattain toteamuksena jostain ruuasta: ”Se mitään pahaa ollutkaan”. (On muuten suurin kiitos, minkä ruuantekijä voi saada!)

Olen huomannut toisenkin tyyppisen kieltosanan pois jättämisen. Ihan asiallisissa teksteissä sanomalehdissä näkyy liittopartikkelista ei - eikä tällaisia tapauksia: ”Paikkakunnalle tulevat turistit eivätkä paikalliset ole kiinnittäneet tähän huomiota.” ”Meidän luokkamme eikä rinnakkaisluokka ole tästä vielä tietoisia.” Molempien lauseiden pitäisi alkaa ei/eivät-sanalla, mutta jostain kumman syystä kiellolla alkavia virkkeitä vältellään. Näitä kahta lausetta on vaikea ymmärtää, ellei lue kahteen kertaan. Kyllä suomen kielen lauseisiin ainakin toistaiseksi kuuluu kirjoittaa kieltosanatkin näkyviin.

Aiheesta enemmän mm:
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Aggressiivi+hivuttautuu+suomen+kieleen/1135232556437
Huumoripuolelle heittäytyy täällä:
http://www.netikka.net/knuutti/Hupijutut/aggressiivi.htm

Ei kommentteja: