torstai 13. joulukuuta 2007

Pyhä Lucia vai paha Lucifer

On taas Lucian-päivä, 13.12. Kuka Lucia oli ja miksi päivää vietetään?

Pyhä Lucia oli neito, joka surmattiin uskonvainoissa Sisilian Syrakusassa vuonna 304 jkr.
Pyhää Luciaa on rukoiltu keskiajalla avuksi erityisesti kaulan kasvaimissa sekä sokeudessa ja silmätaudeissa.

Lucia-nimi tarkoittaa valoa (lat. lux, genetiivi lucis) ja on meillä valon tuoja vuoden pimeimpään aikaan. Arveltiinhan ennen, että 13. päivän yö on vuoden pisin ja pimein yö, ja siitä alkaa päivä pidetä.

Ruotsiin Lucia levisi Pohjois-Saksan kautta, jossa katolinen Pyhä Nikolaus yritettiin korvata valkopukuisella neidolla. Alkujaan keskiajalla Saksan Pyhän Nikolauksen mallin mukaan Ruotsissakin kulki Lucia-neito talosta taloon.

Eri aikoina Ruotsissa Lucia on ollut erilainen, se on sekaantunut milloin mihinkin hahmoon tai perinteeseen. Joinakin aikoina hän oli jopa pelottava ilkeyksien tekijä kulkien taloissa seuranaan paholaisolento ´Düwelskater´ (paholaiskolli), josta nimi Lussekatt, joka taasen on nykyisin tarjottava sahramilla maustettu Lucian-päivän pulla (myös djävulskatt). Muinoin oli paha enne, jos lapsi syntyi pimeimpänä ja pelottavimpana lussin yönä.

Lussina oli kaikenlainen työnteko kiellettyä. Jos rikkoi kieltoa, saattoi Lussi viedä vaikkapa savupiipusta. Näin Lucia on muinoin yhdistetty myös Luciferiin, kaikki perinteet ja tavat ovat sotkeentuneet ihmisten mielissä. Eli niinkin erilaiset hahmot kuin Lucia ja Lucifer ovatkin lähtöisin yhdestä ja samasta asiasta.

Nykyajan Lucia

Vaikka Lucia on Ruotsissa vanha perinne, on perinteen nykyaikainen muoto melko nuori. Vasta vuonna 1927 eräs ruotsalainen sanomalehti herätti henkiin nykytyyppisen Lucian-päivän vieton Lucia-neidon valitsemisineen ja kulkueineen, samoin kuin rahan keruu hyväntekeväisyyteen. Asia sai huomiota myös Suomessa, mutta tapa ei yleistynyt ennen kuin sodan jälkeen 1949 suomenruotsalaisten keskuudessa. Vähitellen on Lucia-juhlaa ruvettu juhlimaan myös suomalaisissa piireissä.

Laulusta:

Gunnar Wennerberg oli v. 1927 Napolissa ja kuuli kauniin laulun, joka oli ylistys Napolin kauniille kalastajasatamalle Santa Lucialle. Hän piti laulua sopivana myös kotona Ruotsissa laulettavaksi Lucian yhteydessä. Siitä lähtien tapa on säilynyt.


Ei kommentteja: