sunnuntai 2. joulukuuta 2007

Otin tilaisuudesta mummon


Otin tilaisuudesta mummon –ilmaus on alkanut putkahdella esiin muuallakin kuin vain kaveripiirissä. Sanonta on tullut niin tavalliseksi, että sitä näkee jo melko asiallisissakin teksteissä sekä lehdissä että internetissä.

Mitä ihmettä mummolla on tekemistä tilaisuuden kanssa? Ei tietenkään mitään. Ilmaus tulee sanonnasta Otin tilaisuudesta vaarin, millä tarkoitetaan, että joku käytti tilaisuutta hyväkseen. Alun perin ei ole kyse isoisästä, vaan sanonta tulee ruotsin sanonnasta: ta vara, millä tarkoitetaan juuri tilaisuuden hyödyntämistä. Kun sana on niin herkullisesti samannäköinen kuin vaari merkityksessä vanhemman puoleinen mieshenkilö, on ruvettu vitsailemaan ensin: Mummo otti tilaisuudesta vaarin. Koska se vaikuttaa jo ikälopulta vitsiltä, on yritetty kirjoittaa tuoreesti: Otin tilaisuudesta mummon, mikä kyllä alkaa kuulostaa kuluneelta jo sekin.

Vanhoista sananlaskuista on väännetty jos jonkinlaisia uusia muunnoksia yhdistellen erilaisia vanhoja uudella tavalla aina sen mukaan, mihin ne assosioituvat. Tässä vain pari esimerkkiä, jotka ovat jo melko vanhoja nekin:

Joka toiselle kuoppaa kaivaa, joka toiselle ei.

Se parhaiten nauraa joka toiselle kuoppaa kaivaa.

Näillä näppäimillä.

Uuden sanonnan viehätys voi perustua siihenkin, että lopussa ei tulekaan mitään ylevää ja opettavaista, vaan latistuminen: Joka kuuseen kurkottaa, se käpyjä näkee.

Kaikkein parhaiten ihmisten luomiskyky puhkeaa kukkaan, kun on kyse tietyistä sanoista, jotka on alettu yhdistää viinaan tai seksiin. Onkohan niin, että jotkut sanat joutuvat uhanalaisiksi, koska niistä joku keksii aina takuuvarmasti jonkin viinaan tai seksiin liittyvään uudenlaisen sanonnan. Jos sanonta tai muu asiallinen asia sisältää esim. verbit antaa, ottaa, saada, panna tai substantiivit otto, pano, muna, pussi ja vaikkapa adjektiivin kankea, on varmaa, että koiranleuat ehtivät asialle. (Eli siis ehtivät astialle).

- Kyllä sokeankin muna kanan löytää.

- Alku aina kankeaa, lopussa kiitos jos seisoo.

- Kyllä sopuli sialle antaa.

- Ei ottoa ilman panoa.

- Hyvä paimen panee henkensä lampaiden edestä, mutta paha paimen panee lampaita henkensä edestä.

- Sais kerran ja kuolisi pois, mut kun aina saa eikä millään kuole.

- Jos ei heilaa helluntaina niin jono juhannuksena.

- Parempi siemen syöksyssä kuin kymmenen pussissa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"otin tilaisuudesta mummon, jätin sen tänne jurona"

http://suolasuinen.blogspot.com/