keskiviikko 25. kesäkuuta 2008

Ottaako hän kahvia


Olin lentää selälleni, kun kaupassa käydessäni minua puhuteltiin oudolla tavalla: ”Mitä hänelle saisi olla?” Luulin puhuttelumuotoa vitsiksi, mutta kun sanoin tarvitsevani pyöräilykypärää ja sitä piti sovittaa, myyjä sanoi vielä: ”Ottaako hän tämän sinisen vai violetin?”

Luulin todellakin, että tällainen kolmannen persoonan puhuttelu on jo aikansa elänyt, mutta ei näköjään. Minulla oli tunne kuin aika olisi siirtynyt sata vuotta taaksepäin ja itseni tunsin 30 vuotta vanhemmaksi. Vanhojahan minun nuoruudessani puhuteltiin tuolla tavalla!

Ja mitäpä asiaa nykyään voisi kirjoittaakaan kuuntelematta ensin, mitä nuoriso asiasta sanoo. Ja nuorisohan on törmännyt samanlaiseen puhutteluun. ”Ottaa nyt kahvia!” ”Istuu tähän!” Moni minun lisäkseni kokee tällaisen persoonattoman kehotuksen tai muun puhuttelun loukkaavaksi. Nuoremmat jopa ärsyyntyvät. Ehkä jotenkin menettelee, jos puhutteluun lisää henkilökohtaisen nimen tai ammatin tms. ”Pastori on hyvä ja käy pöytään!” Tuntuu, että itsekin olisin hyväksynyt, jos minulle olisi sanottu: ”Ottaako opettaja tämän sinisen vai violetin”, jos ei halunnut suoraan puhutella.

Suora sinuttelu tai teitittely tuntuu nykyään paremmalta, vaikka teitittelyäkin monet pitävät kyllä jo loukkaavana. Jo 20 vuotta sitten Ruotsissa jollain kurssilla ikäiseni ruotsalainen nainen sanoi loukkaantuvansa, jos häntä teititellään. Tulee tunne, että minua siis pidetään vanhana! Suomessa kuljetaan tässäkin asiassa Ruotsin perässä, täälläkään ei ihan noin vain voi enää teititellä.

Savossa ainakin kuulee varsinkin avioparien puhuttelevan toisiaan hän/se-muodolla. Aviopari ajaa autolla kaupungissa ja vaimon hidastellessa mies tiuskaisee tälle: ”Eikö se nyt saa sitä kaistaa vaihdettua!” Tuntuukohan suora sinuttelu liialta hempeilyltä?

Kaupan myyjällä on vielä ainakin yksi mahdollisuus olla kohtelias käyttämättä suoraa puhuttelua. ”Tuliko muuta?” ”Saiko tämän panna pakettiin?” Vaikka kyseessä ei ole mennyt aika, imperfekti tällaisissa tapauksissa ilmentää kohteliaisuutta, enkä ole ainakaan vielä kuullut kenenkään sellaisesta loukkaantuvan. xxx

2 kommenttia:

Meita kirjoitti...

Jostain (varmaan äidinkielen kirjasta aikoinaan) muistan lukeneeni, että tällä puhuttelutavalla halutaan / on haluttu nimenomaan ottaa etäisyyttä. Eli ei pelkästään itseä ylempiin ("Pastori ottaa nyt kahvia") vaan myös alempiin ("Manta lakaisee ne nurkat kanssa").

kirlah kirjoitti...

Totta. Ja jäi vielä mainitsematta suomen kielen hyvä passiivi, joka käy puhuttelustakin. Esim. "Sitä on näköjään tultu kotiin!" Tai vaikka hammaslääkärillä: "Avataas suu!"