perjantai 18. maaliskuuta 2016

Mite kissale annetaa tapletti

Netissä on vuosikausia kiertänyt hupijuttu eteläpohjalaisella murteella "Kuinka kissille annetahan tapletti". Samoin Turun seudun murteella  sitä on näkynyt monilla sivustoilla. Suuri puute minusta on, että eteläsavolaisella murteella ei juuri minkäänlaista tekstiä netissä näy. Julkaistu savolaismurre on yleensä pohjoissavolaista Kuopion seudun murretta, joka poikkeaa täkäläisestä. Toisaalta eteläsavolainen murre ei ole kovin yhtenäinen johtuen suurten järvien hajottavasta vaikutuksesta.
Jotta tuo puute ei olisi niin huutava, pyysin erästä tuttavaani kirjoittamaan kissataplettijutun myös savolaisittain. Murre on lähinnä sitä, mitä puhutaan Savonlinnan ympäristössä.
Mite kissale annetaa tapletti  
1.     Nosta kissa sylliis ja pie sitä vasemmala käsvarrellais niiku pitäsit pientä penskoo. Paa oikia etusormeis ja peukalois kissa suu kummalekkii puolele ja paina hellästi poskee samalla ku piet taplettii oikeessa käissäis. Ku kissa avvoo suusa, puota tapletti sen suuhu. Anna kissa sulokee suu ja nielasta.
2.     Nosta tapletti lattialta ja kissa sohva takkoo. Pie kissoo vasemmala käsvarrellais ja toista rosessi.
3.     Hai sitte kissa makkuukammarista ja nakkoo pehmenny tapletti pois.
4.     Ota verski tapletti pakkauksesta ja pitele kissoo vasemmala käsvarrellais ja pie sitte kii takajalakoloista lujasti vasemmala käilläis. Pakota kissan leuvat auki ja työnnä tapletti suun takaossaa  oikeela etusormellais.Pie kissa suuta kii ja laske samala kymmenee.
Loihi tapletti akvaariosta ja kissa vuatekuapin piältä. Huuva puolisois sisäle pihalta.
5.      Polovistu lattiale ja kiiloo kissa lujasti polovies vällii ja pijä kii etu- ja takakäpälistä. Elä piittoo kissan matalasta mouruumisesta..käske puolisos pittee kii kissan piästä lujasti yhelä käilä, samala ku käsket sen tunkee puista viivotinta kissa suuhu. Liu´uta nyt tapletti kissa suuhu viivotinta pitki ja hiero kissa kurkkuva voimakkaasti.

6.     Hai kissa verhotango piältä ja ota verski tapletti pakkauksesta. Paa muistii , että muistat ostoo uuve viivottime ja korjata verhot. Lakase rikkimenneet koriste-esineet takasta ja paa ne syrjää myöhempee kokkoolliimoomista varte.
7.     Kiäri kissa suuree hantuukii ja pyyvä puolisovais makkoomaa kissa piälä nii, että sen piä justiisa näkkyy puolison kainalon alta. Pistä tapletti mehupilli piähä, pakota katin suu auki ja puhalla mehupillii.
8.     Varmista liäkepaketista, ettei tapletti oo vuaralline immeisele. Juo las vettä, että suat mavun  pois suustais. Paa luastar puolisois käsvartee ja pese ver pois matosta kylömälä veilä ja mäntysuovala.. Hai sitte kissa nuapuri puuliiteristä.
9.     Ota verski tapletti. Paa kissa kuappii ja paa ovet kaulan kohalta kii sillä tavala, että piä vua jiäp näkyvii. Pakota kissa suu auki jäläkiruokalusikala. Ammu tapletti kissa kurkkuu kumirenksula.
10.  Hai ruuvimeissel työkalupakista ja kiinnitä ovi takasi saranoillee. Sitte vua paat kylömäkompressi poskelleis ja tarkistat rokotuskortistais viimese jäykkäkouristusrokotukse päivämiärän. Viskoo T-paita roskii ja hai uus paita makkuukammarista. Soita sitte palokunta hakemaa kissa puusta tien toiselta puolelta. Pyyvä vielä anteeks nuapuriltais, ku se törmäs aitaa, ku sen pit kissoo väistee.
11.  Ota viimone tapletti paketista. Sijo kissa etu- ja takakoivet yhtee ja sijo se kii ruokapöyvä jalakaa. Eti paksut näppylähanskat liiteristä. Pakota kissa suu auki pienelä jakoavvaimela. Työnnä tapletti sen suuhu ja vileepihvim pala perrää. Pie piätä pystyasennossa ja kuava puol litroo vettä kurkkuu, että tapletti huuhtoutuu alas.
12.  Pyyvä puolisovais viemää siut ensappuu ja sitte vua istut rauhallisesti hilijoo, ku tohtor tikkoo sormeis ja käsvarteis ja nyppii sitte tapletijämät pois oikeesta silemästäis. Poikkee sitte kotmatkala huonekalukauppaa ostamaa uus pöytä.
13.  Ku piäset kottii, soita elläiliäkärile ja pyyvä kotkäynnile.
Sama asia eteläpohjalaisittain .

3 kommenttia:

DBblog kirjoitti...

Heh, ei taida olla ohjeen keksijällä yhtähelppo kissa kuin minulla. Tavanmukaan sekoita matolääke tapletin tuoreruuan sekaa mutta ensitöikseen pien neiti tonkii tapletin sivuun ja sa sitten syö tuoreruuan pois. Sitgen ku ruoka on syöty, nuuhkitaan vähänaikaa matolääke taplettia ja syödään sekin kuin jonain jälkiruokana.

minja kirjoitti...

Salve!

Löysin blogisi vasta äskettäin ja ilmeisesti olet jo lopettanut?
Harmillista, sillä nautin kovasti näistä teksteistä. Etymologia, erityisesti suomen kielen, sekä kielet ylipäänsä kiehtovat ja nämä blogikirjoituksesi ovat aiheuttaneet monta "ahaa" -elämystä ja hauskoja tutkimusmatkoja sanojen alkuperiin, kun olen lähtenyt etsimään lisää tietoa blogisi innoittamana.

Suuri kiitos siitä, mitä olet jaksanut kirjoittaa!

Toivottavasti jatkat vielä joskus! :)

Taisto Ruotista kirjoitti...

Terve vuan terve!
Tuosta savolaissuuvesta tul mieleen jotta se murre jota miun kotiseuvvulla Liperissä huastettiin -tai huastettaan vissiin vielähi- on kuulemma kansa savvoo. Paikalliset immeiset sano aina jotta hyö karjalloo huastaat, mutta assiin tuntijat on selevittännä jotta kyllä se enempi savvoo on kun karjalloo. Jonniilaista sekakieltä taittaa olla.

Taisto Ruotinmualta