lauantai 20. elokuuta 2011

Vuonna puukko ja puntari


Noin viisitoista vuotta sitten kuulin ensimmäisen kerran erään oppilaan sanovan asiasta, joka oli tapahtunut kauan sitten, että se tapahtui vuonna yks ja kaks. Ajattelin tuolloin, että onpa voimakas ilmaisu, ajatukset lennähtivät heti ajanlaskumme alkuun, ihan kaiken alkujuurille. Ja kas kummaa, se ei ollutkaan oppilaan keksimä ilmaus, vaan yhtäkkiä sanonta lennähti silmille joka puolelta.

Ja kävi kuten aina paljon käytetyille sanonnoille. Se alkoi ihmisten mielestä kuulostaa kuluneelta ja jokainen muunteli ilmausta sopivin sanaparein. Seuraava kuulemani oli yhtä vaikuttava: vuonna kivi ja kirves. Ajatukset ryöpsähtivät jonnekin kivikaudelle tai vasara-kirveskulttuuriin. Pidin tätäkin ilmausta voimakkaana.

Kun lukusanat yksi ja kaksi tuntuivat liian yksinkertaisilta, ilmestyi ihmisten puheeseen muitakin variaatioita: vuonna viisi ja kuusi, vuonna kaksi ja kolme, vuonna yksi ja kolme, mutta myös ilmaus vuonna nolla.

Erilaisia sanontoja alkoi ilmestyä kuin sieniä sateella. Jos vain on olemassa jokin käytössä oleva sanapari, se on takuuvarmasti otettu käyttöön tarkoittamaan mennyttä aikaa. Aloin oikein kerätä ilmauksia ja laittaa muistiin uuden ilmauksen kuultuani. Tässä pieni lista variaatioista, joita kaikkia on joku joskus käyttänyt:

vuonna sirppi ja vasara
vuonna miekka ja kilpi

vuonna miekka ja kivi

vuonna miekka ja kypärä

vuonna miekka ja haarniska

vuonna nuija ja täysnuija


vuonna kivi ja keppi

vuonna kivi ja vasara

vuonna keppi ja kivi

vuonna keppi ja puutikku


Sattumalta tuli vastaan myös sivusto, jossa vanhemmat ihastelevat pikkulasten tietokonetaitoja, ja joku arvelee, että kymmenen vuoden kuluttua vuonna kynä ja kumi olisi yleinen sanonta, kynät ja kumit kun käyvät tarpeettomiksi. Nyt se ei onneksi vielä ole sitä.

Ruokakulttuurikin on muuttunut niin, että muusit ja nakit sun muut entisaikaiset ruuat ovat siirtyneet kauas menneisyyteen ja kelpaavat kuvaamaan aikaa kauan kauan sitten:
vuonna nakki ja pottu

vuonna pottu ja muusi
vuonna nakki ja muusi

vuonna muusi ja lihapulla


Sanonta tuntuu nykyään ehkä niin lopen käytetyltä ja kuluneelta, että googlettamallakin tulee vaikka millaisia yhdistelmiä, esim. vuonna pottu ja kivi, pottu ja kirves jne. Lista on varmaan loputon.


Kun olin kerännyt pitkän listan, huomasin taas, että johan joku muukin on tällaisia keräillyt, Wikisanakirjaan.
Onpa tehty laulujakin nimellä Vuonna yksi ja kaks.

6 kommenttia:

Annikki kirjoitti...

no huh huh - enpä todellakaan ollut kuullut näitä - vain tuon vuonna yks ja kaks - huomaa, että nuorten parissa liikut - kiva kokoelma!

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Minäkin heräsin ihmettelemään näitä ilmaisuja vasta viime syksynä. Tuolloisen pika-analyysin mukaan yleistyneet viimeisenä viitenä vuotena.

Kirlah kirjoitti...

Annikki: et ole ainoa, joka ei ole koskaan kuullut moisia. Opehuoneessakin on vielä sellaisia!
Toisaalta sitten taas on ihmisiä, jotka ovat kuulleet ja käyttäneet nuo sanonnat ihan puhki.

Kaisa Kyläkoski: joo, perässä ei meinaa pysyä. Sellaista vauhtia muuttuu kieli.

Allu kirjoitti...

Saksassa on hauska sanonta:
Leipzig einundleipzig

Kirlah kirjoitti...

allu: tuo on tosi kiva.

Tulee ihan mieleen sanonta Auf Wienerschnitzel!

Tropylium kirjoitti...

Yleisin kuulemani muunnos taitaa olla "vuonna nakki ja papu". Mieleeni on jostain jäänyt tulkinta, että "nakki" edustaisi tässä humoristisesti ykköstä, "papu" nollaa. Sopisi myös miekkaan ja kilpeen, keppiin ja kiveen...

Numerot voivat mennä kyllä uusiksi kun kohta eletään ihan konkreettisesti vuotta yks-ja-kaks :)