lauantai 8. marraskuuta 2008

Karhu hallitsee Venäjää


Etsin sanakirjasta sanaa rautainen venäjäksi. Tuloksena oli železný. Ihmettelin kovasti, miten se on niin tutun tuntuinen sana, vaikka en sanaa rautainen ollut koskaan mielestäni tiennyt. Sitten muistin, että tšekkiläinen entinen keihäänheittäjä oli Jan Želesný. Selvä juttu, nyt muistan rautaisen aina venäjäksi. Ja kun tarkemmin muistelen, tuota tšekkiläistä keihäänheittäjäähän nimitettiinkin teräsmieheksi.

Aina kannattaisi ottaa selvää, mitä ihmisten sukunimet tarkoittavat. Tällä tavalla muistaisi yleiskielen sanatkin paljon paremmin.
Venäjän nykyisen presidentin Medvedevin nimi viittaa karhuun, medved on karhu. Ja Putin puolestaan on matkamies: put = matka, tie. Gorbatsev-nimestä löytyy kyttyrä: gorb. Hrutševin takaa löytyy turilas: hruš. Tuttu nimi on myös Kuznetsov, kuznets = seppä. Venäläisiä yleisiä sukunimien päätteitä ovat –ov, -ev ja -in, joiden alta pitää kaivaa perusmerkitys.

Eläinten nimet ovat hyvin yleisiä venäläisiä sukunimiä. Karhun lisäksi varmaan monelle ovat tuttuja sukunimiä mm. Lebedev, (lebed=joutsen), Sokolov (sokol=haukka), Volkov (volk=susi), Zaitsev (zajats=jänis). Sivumennen sanoen eläimet ovat Suomessakin nimenomaan karjalaisissa sukunimissä yleisiä: Karhu, Jänis, Ilves, Hiiri, Orava, Kettu, jne.

4 kommenttia:

merike kirjoitti...

Oikein hieno juttu. Saako käyttää hyväksi? Jos vaikka tulisi joskus käännetyksi katalaaniksi noita nimiä... En lupaa mitään mutta lupaatko sinä?:-) Hyvää viikonloppua!

Kirlah kirjoitti...

Ollos hyvä vaan.

merike kirjoitti...

Kiitokset sinulle, olet ihana ihminen!

Kirlah kirjoitti...

Vielä lisäyksenä, että Želesnýhän on itse asiassa rautamies ja Stalin teräsmies. Stal´on teräs venäjässä.