sunnuntai 10. helmikuuta 2008

katson-katton-katon-kahon-kasson


Juuri Savoon muuttaneena istuin kerran lääkärin odotushuoneessa. Eräs isäntä alkoi kysellä vieressään istuvalta naiselta: -Oottaks työ se Mehon emäntä?
Kotiin päästyäni ihmettelin miehelleni, miten kummallisia sukunimiä Savossa on, kuten Meho. Mieheni nauroi ja oikaisi, että se on Metso!

Yksi suomen kielen murrepiirteitä on ts-yhtymän puuttuminen murteista. Metsä-metsän –muoto esiintyy kirjakielen ulkopuolella ainoastaan kaakkoismurteissa ja sielläkin vain Karjalan kannaksella ja Inkerin suomalaismurteissa.

Kirjakielen ts korvataan tavallisesti jollain muulla. Karkea jako on, että länsimurteissa sanotaan mettä-mettän tai mettä-metän kun taas itämurteissa voi olla moniakin muotoja. Savolaismurteiden valtatyyppi on mehtä-metän, mutta monin paikoin tavallisia ovat myös mehtä-mehtän tai mehtä-mehän.

Erikoinen muoto meθθä-meθθän tai meθθä-meθän on myös ollut käytössä, aivan viime aikoihin asti sitä on tavattu vielä jossain pienellä alueella Rauman seudulla. θ-merkki äännetään kuten englannin sanassa thing.

Toinen harvinainen muoto on messä-messän (joissain pitäjissä Keski-Pohjanmaalla) tai messä-mesän (paikoin Etelä-Savossa). Tämä tyyppi on kuitenkin hävinnyt tai häviämässä. Toisaalta sen käyttö on lisääntynyt erikoistapauksissa, kun vaikkapa halutaan ilmaista jotain poikkeavasti, myös slangintapaisesti käytettynä esim: Kassellaan! Kassotaan, sanoi lääkäri.

Uusissa sanoissa ja slangisanoissa ts-yhtymä on kuitenkin olemassa: putsata, lintsata. Miltä kuulostaisi, jos vaikkapa sana natsa olisi natta, nata tai nahta. Mutsikaan ei ole koskaan muhti tai muti. Mutti se voisi hyvinkin olla, kutsuvathan saksalaisetkin äitiä sanalla Mutti.

3 kommenttia:

merike kirjoitti...

Hyvää ystävänpäivää!

Happy Valentine's Day

Anonyymi kirjoitti...

Mie kyl kasson ja mänen messään. Mut vähis ollaa, Lappee tuol puol jo männää mehtään ja kahellaan.

Kirlah kirjoitti...

Mielenkiintosita, että sitä kuitenkin on vielä olemassa. Messään-muodon väitetään useissa lähteissä melko lailla hävinneen.