lauantai 17. marraskuuta 2007

Usko, Toivo ja Lempi

Usko, Toivo ja Lempi ovat kaikki alkavan suomalaisuuskauden etunimiä. Nimisikermä juontuu ilmeisesti venäläisistä vastaavista nimistä: Vera, Nadešda ja Ljubov, jotka tarkoittavat uskoa, toivoa ja rakkautta. Nämä puolestaan ovat käännöksiä kreikan tarunomaisista nimistä Pistis, Elpis ja Agape, jotka olivat v. 137 marttyyrikuoleman kärsineitä sisaruksia.

Toivo on Suomessa ja Virossa ollut jo muinaisaikainen nimi, jonka jatkajia ovat mm. sukunimet Toivanen, Toivoinen, Toiva, Toivakka, Toivottu jne.
Almanakkaan Toivo otettiin vasta tuosta Usko, Toivo, Lempi –sikermästä. Viroon nimi on uudelleen lainattu Suomesta v. 1932, ja siellä se on nykyään suositumpi kuin meillä.

Lempi, Lemmäs ja Lemminkäinen ovat alun perin olleet miehen nimiä. Venäläinen naisennimi Ljuba on vaikuttanut siihen, että Lempi-nimi on muuttunut naisennimeksi. Tunnepitoisuutensa vuoksi nimi ei ole enää kovin suosittu. Yleisempi on ehkä hellittelynimi Lemmikki, mihin vaikuttaa sekin, että lemmikki on myös kukka.

Usko on meillä miehennimi, vaikka sen venäläinen vastine Veera on naisennimi. Veera on tullut Suomeen myös läntistä kautta. Saksassa on lähtökohtana pidetty Veronaa ja Veronikaa, joiden pohjana on latinan vera, joka tarkoittaa todellinen, oikea. Myös Virossa Veera on ollut suosittu naisennimi, ja siellä viitataan sekä itäiseen että läntiseen alkuperään.

Lähde mm. Suuri suomalainen nimikirja. (Kustaa Vilkuna, Marketta Huitu, Pirjo Mikkonen). Otava. Keuruu 1985.

Ei kommentteja: