tiistai 2. syyskuuta 2008

Opettajainkokouksesta vanhempainiltaan


Tänään minulta kysyttiin, miksi kummassa sanotaan Jehovantodistajain valtakunnansali, eikä -todistajien. Joku on joskus aiemmin epäillyt, että opettajainhuone tai pappeinkokous olisi väärin sanottu. Paikkakunnalla on jopa muutettu entinen tienviitta Palloinmäki muotoon Pallomäki, kun on kuviteltu, että entinen muoto olisi väärä.

Monikon genetiivi onkin monipuolinen sijamuoto. Joistain sanoista voi muodostaa kahdenlaisia muotoja: maiden / maitten, portaiden / portaitten. On vähän makuasia, kumpaa muotoa haluaa käyttää, käyttö riippuu myös henkilön murretaustasta. Tutkimusten mukaan asiaproosassa käytetään enemmän muotoa maiden ja portaiden, puhekielessä maitten ja portaitten.

Joissakin sanoissa voi olla tällaiset päätemahdollisuudet: suurten /suurien, jäsenten / jäsenien.
Tässä ryhmässä on –ten-pääte yleisempi: suomalaisten naisten, harvemmin sanotaan suomalaisien naisien.

Jos sana päättyy yhteen vokaaliin, voi se saada myös juuri alussa mainitun tyyppisen –in-päätteen. Näitä käytetään nykyään lähinnä vain yhdyssanan alkuosina ja jollain lailla kiinteissä ilmauksissa. Mainittujen lisäksi esimerkkejä: vankeinhoito, pyhäinpäivä, vanhempainilta, köyhäinhoito.
Tätä muotoa käytetään myös joissain monikollisissa nimissä: Yhdysvaltain, Virtain tai kiteytyneissä sanonnoissa: kautta rantain, voimainsa tunnossa, aikain takaa. Muissa yhteyksissä käytettynä muoto on vanhahtava ja ylätyylinen, joten ei ole ihme, jos joku epäilee muodon oikeellisuutta.

Monilla sanoilla on kolme muotoa: taivaiden/taivaitten/taivasten. Jälkimmäistä käytetään tavallisesti vain kiinteissä sanonnoissa: taivasten valtakunta. Muita tällaisia voisi olla esim. susi lammasten vaatteissa, kuningasten kuningas.
Jotkut sanat voivat saada kaikki viisi päätettä: enkeleiden, enkeleitten, enkelten, enkelien, enkelein. Näistä sitten vain valitaan tyyliin sopiva muoto.

(Lähteinä mm. Iso suomen kielioppi. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Hämeenlinna 2005)

2 kommenttia:

Anne Rongas kirjoitti...

Omenoitten varastaminen sallittu, totesi Eräs eilen. Minä olen jäsen järjestössä, joka liittymiseni aikoihin oli vielä Maataloustuottajain Keskusliitto (MTK), nyttemmin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto. Nimenvaihdoksen aikoihin oli tiukkaa vääntöä siitä, pitäisikö olla Maa- ja metsätalousyrittäjien Keskusliitto. Ilahduttavasti säilytettiin kaunis ja soinnikas sanamuoto.

Täällä Bloggerissa pitäisi olla mahdollisuus jakaa fanipisteitä. Blogisi on namupala! Hier freue ich immer *****

kirlah kirjoitti...

Danke schön! Kiitokset ja kannustus ilahduttavat aina. Jotenkin aina innostuukin vielä lisää.