sunnuntai 17. helmikuuta 2008

Turkiksiin liittyviä paikannimiä


Raha on meille tärkeä, mutta se on ollut tärkeä myös muinaisina aikoina. Se on tarkoittanut alun perin samaa kuin turkis, oravannahka. Niitähän käytettiin rahan tavoin kaupankäynnissä. Sana tulee kantagermaanin sanasta skraha, joka tarkoitti kuivaa oravannahkaa.

Kun oravannahkoja oli koossa kymmenen kappaletta, tuota nippua sanottiin tikkuriksi. Tästä on saanut nimensä Tikkurila, joka on ollut merkittävä oravannahkojen kauppapaikka.

Ja kun tikkureita oli saatu kokoon neljä, oli jo koossa 40 oravannahan nippu eli kiihtelys. Sana on säilynyt mm. paikannimessä Kiihtelysvaara, joka on ollut hyvä oravannahkojen pyyntipaikka.

Turkiksiin liittyy myös Nokia. Sen katsotaan tulevan sanasta nois-nokiin, joka tarkoitti alkuaan soopelia ja näätää (viron nugis=näätä), sittemmin myös majavaa. Nokia on näin ollen myös ollut turkiseläinten kauppapaikka.

Kärppää tarkoittava sana portimo liittyy useisiin paikannimiin Pohjois-Suomessa, mm. Portimojärvi, Portimokoski.

Oravanpyyntipaikkoihin liittyviä paikannimiä on Suomessa paljon. Orava- ja Oravi-alkuiset paikannimet ovat tavallisesti tällaisia; Oravainen, Oravala, Oravaisensaari. i-loppuinen Oravi on muodostettu samalla periaatteella kuin esim. lehmihaka.

Lähde mm. Suomalainen paikannimikirja (päätoim. Sirkka Paikkala). Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Gummerus. Jyväskylä 2007.


Ei kommentteja: