Käytämme monia sanontoja päivittäin ymmärtämättä mitä ne itse asiassa alun perin tarkoittavat ja mistä saaneet alkunsa. Tässä muutaman sanonnan selitystä.
Kulkea umpimähkään tarkoittaa, ettei ollenkaan olla varmoja, mihin ollaan menossa, vähän summanmutikassa suunnistetaan. Mähkä on ennen tarkoittanut takassa ollutta peitettyä hiillosta. Kun aamulla pimeässä on yritetty suunnistaa mähkän suuntaan hiillosta etsimään tulta sytyttämään, on tästä merkitys laajentunut merkitsemään yleisestikin summissa kulkemista.
Hunninko on tarkoittanut tunkiota tai jonkinlaista jätekasaa tai hajalle heitettyä. Kun joku vaikkapa ryyppää itsensä huonoon kuntoon, on hän ihan tunkiolle eli hunningolle heitettävässä kunnossa. Virossa sana tarkoittaa kivikasaa.
Tupen rapinat ei liioin aukea heti nykykielen puhujalle. Sanonta tulee kuitenkin siitä, että ennen tappelemaan alettaessa kuului vain kova rapina, kun puukkoja vedettiin esiin tupista.
Päivä on pulkassa on sanonta torppariajalta. Se on tarkoittanut sitä, että kun on saatu päivän työt päätökseen, on otettu esiin pulkka eli kiilan muotoinen puukapula, johon vedettiin lovi yhtaikaa isännän kapulan kanssa. Näin oli taas yksi päivä pulkassa. Lovien mukaan sitten maksettiin torpparille kuun lopussa palkka.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti