perjantai 23. joulukuuta 2011

Vähän intiaaneista

Meille on aina opetettu, että intiaaneja kutsutaan intiaaneiksi juuri sen takia, että Kolumbus luuli tulleensa Intiaan.
Luin intiaanitietäjän Bear Heartin kirjan Äitini tuuli (Gummerus Kirjapaino Oy. Jyväskylä 1998), jossa luuloni ja oppini osoittautui vääräksi. Kolumbuksen aikaan Intiaa kutsuttiin Hindustaniksi, joten nimitys ei ole voinut tulla siitä, vaan Kolumbus kirjoitti päiväkirjaansa intiaanien olevan "Jumalan kansaa", "In Dios", kuten se espanjaksi kuuluu. Tuosta lausumasta tiputettiin myöhemmin s pois, ja indio tuli intiaanien nimitykseksi.

Tietäjän oma nimi on Nokus Feke Ematha Tustanaki, joka merkitsee Karhunsydäntä. Hän kuuluu muskogeeheimoon. Eurooppalaiset kutsuivat heimoa kuitenkin "intiaaneiksi, jotka asuvat purojen varsilla". Puro on englanniksi creek, ja sana tuli yleiseen käyttöön, joten heimo tunnetaan maailmalla creek-intiaaneina.

Oklahomakin sai selityksensä kirjassa. Monet intiaaniheimot ajettiin aikoinaan "intiaaniterritorioon", joka sai nimen Oklahoma, choctaw-kielellä "punaisen miehen maa".
Ja kiitos tämän tietäjän heimon kielellä kuuluu: mah-doh!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan mielenkiintoinen teoria intiaanien nimityksestä. mutta kuten usein, se tuntuisi olevan väärä:

Tässä linkissä on mainittu yksi tärkeä seikka eli historiantutkimuksen tärkein työväline, primääri lähde.Tässä tapauksessa Kolumbuksen kirjoittama kirje. Sellaista vastaan on melko turha tapella, vaikka voihan se olla väärennös.

Juha Ruotsalainen kirjoitti...

On kolmaskin oletus intiaani-nimen alkuperästä. Yksi apatseheimo kutsui itseään indeiksi. Espanjalainen tutkimusretkikunta kohtasi jossakin nykyisessä Uudessa Meksikossa asuneen heimon. Alkuasukkaita alettiin kutsua indiaaneksi.