sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Kurkkiiko kurki kurjessa

Usein kehotetaan erinäisissä tietokilpaluissa mainitsemaan suomalaisia paikannimiä, jotka ovat imperatiiveja eli käskymuotoisia. Ainakin kolme on sellaisia, jotka mainitaan aina vastauksissa, ja jotka ovat ehkä kaikille tuttuja. Mutta on useita sellaisiakin, jotka ovat jonkin paikkakunnan pieniä kyliä tai muita alueita.

Tuleeko mieleen vielä maita, jotka ovat käskymuotoisia? Entä onko olemassa muita verbimuotoja kuin käskyt?
Kaikkia tällaisia on joitakin, mutta että saisit vähän aikaa pähkäillä, laitan vastauksia vasta kuvan jälkeen.
Käskymuotoisia paikannimiä:
Kaavi, Sauvo, Kisko, ovat ne tavallisimmat ihmisten mieleen tulevat. Näiden lisäksi on joukko pikkukyliä, esim: Kurki (Mikkeli), Kuovi (Aurassa), Lemmi (Mynämäki), Kuohu (Jyväskylä), Lusi (Heinolasta pohjoiseen), Tallaa (Karjalohja), Päällystä (Oulunsalo), Kantele (Pukkila), Tanhua (Savukoski).
 Eikä tietysti sovi unohtaa  maita: Suomi, Peru, Malta.

Muita verbimuotoja on vaikka kuinka, mutta tässä joitakin: Paisua (Iisalmi), Kupittaa (Turku), Hyötyy (Juva), Kohiseva (Juva).
Imperfektimuotiset Koski ja Veteli ovat varmaan monille tuttuja eri tietokilpailukysymyksistä.

4 kommenttia:

annikki kirjoitti...

ja sitten näistä joistakin tulee taivutusmuodoissa esim. adjektiiveja: Suomen vetelin kirkkoherran ja Suomen sievin ruustinna - mutta on nimissä perusmuotoisia adjektiiveja?

Kirlah kirjoitti...

Annikki: varmaan löytyy adjektiivejakin vaikka kuinka paljon sekä vielä lisää taivutusmuotoisia verbejäkin, jos oikein alkaisi perata nimiluetteloita ja taivutella sanoja.

Ilona kirjoitti...

Turusta löytyy myös Kastu ja sen mukaan nimetty koulu. Veli käy sitä ja on joskus tullu kysyttyä, että onko pyyheliina nyt varmasti mukana.

Kirlah kirjoitti...

Ilona: Tuohan on myös hauska. En ole ennen kuullut. Suomessa on varmaan vielä monia muitakin kivankuuloisia pikkupaikkoja, joissa käsketään :)