maanantai 12. syyskuuta 2011

Kourallinen ampiaishämähäkkejä

Jos sinulle annetaan kourallinen dollareita, paljonko silloin saat? (Vanha lännenelokuva Kourallinen dollareita). Minä ainakin kuvittelisin saavani niin paljon kuin peukalohankaan mahtuu. Paitsi jos ne ovatkin kolikoita, täytyy olla tarkkana, etteivät pääse putoilemaan. Tai jos terveysihmiset kehottavat syömään kourallisen pähkinöitä, kahmaisen silloin kulhosta kouralla ja syön suihini.

Mutta kun tänä aamuna Aamu-TV:ssä kerrottiin, että Suomesta on löytynyt vain kourallinen ampiaishämähäkkejä, ei minulle oikeasti selvinnyt tarkkaan, paljonko niitä on löytynyt. Kuka ne on kaikki ottanut kouraansa? Paljonko hämähäkkejä menee yhteen kouraan? (Kuvassa oleva ötökkä ei ole ampiaishämähäkki, vaikka onkin samanlainen raitapaita).

Ja ihmeellisesti juuri tänään satuin lukemaan viime viikolla tulleesta Suomen kuvalehdestä, että puoli kourallista toimittajia oli uutisoimassa WTC:n tuhoa. Paljonko on puoli kourallista toimittajia? Testasin kollegoilla, ja jotkut olivat sitä mieltä, että puoli kourallista on kolme henkeä. Kenen kourilla ne on  mitattu?
Minusta tuntuu, että kourallinen-sana on tullut oikein muotiin. Yhtäkkiä sitä on viime aikoina ollut joka puolella. Ajatuksena tietenkin, että jotain on vain vähän tai muutama.
***
Muuten, kourasta puheen ollen, mitä tarkoittaa: Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla? -Vastaus: Parempi pyy kourassa. Pivo on kouran vanhentunut nimitys.

5 kommenttia:

Annikki kirjoitti...

sinulle, Kirsti, länsisuomalaisena ehkä tuntuu kourallinen vieraalta - lapsuuskodissani (siellä vanhemmat puhui itäsuomalaisten tavalla) se oli tuttu sanonta, nimenomaan merkityksessä vähän - melkein mitä tahansa saattoi olla kourallinen, ihan kuin tuossa toimittajia - ei sentä'än ihan sanottu, että kourallinen aikaa, mutta melkein

Kirlah kirjoitti...

Annikki: kyllä tavallaan kourallinen minulle on tuttukin juuri tarkoittaen "vähän", mutta aloin ihmetellä, tarkoitetaanko sittenkin samaa kuin "yhden käden sormin laskettavissa".
Minusta puoli kourallista toimittajia on vähän outo ilmaisu.

Anonyymi kirjoitti...

Todella hyvä huomio ja hauskaa luettavaa sanojen seikkailuista!

Sanat ja sanonnat ovat hyvin tarttuvia - ja niitä luettua tai kuultua alkaa helposti käyttämään, ilman että edes tarkistaa 'tarkoituksen' :D
Tuolta kuulosti luettuna se 'puoli kourallista toimittajia ja ötököitä'. Siinä kirjoittajalta on sanat loppuneet 'pientä maarää' halutessaan ilmaista.... tai yrittänyt olla 'vitsikäs', mutta ei oikein onnistunut. Ei ainakaan minun mielestä.
.....hm..mm 'kourallinen timantteja' ! Siinä 'pieni määrä' saa jo suuren merkityksen. Yksikin riittäisi :D
Suomen kieli on värikästä!

'Sivummalta seuraaja'

Mustaleski kirjoitti...

Luulin pivoa murresanaksi pidosta, mutta olinkin näköjään ihan hakoteillä, eli olen ajatellut aina sanonnan niin että parempi edes yksi lintu pidoissa kuin 10 oksalla? (naurua) Ja ampparikuva oli hieno..

Matti J kirjoitti...

Nyt tarkkana te, jotka ette erota ampiaisia, mehiläisiä ja kimalaisia toisistaan: ampiaiset ovat kapeita ja kaljuja, mehiläiset kapeita ja karvaisia, kimalaiset paksuja ja pörröisiä. Kuvassa on mantukimalainen.